Inloggen

X

Wenda Las van BennekomWenda is Kynologisch instructeur en gedragstherapeut, hiernaast was zij tot 2018 als docent verbonden aan het kynologisch opleidingsinstituut voor instructeurs O&O. Zij was tevens voorzitter van deze vereniging. Inmiddels is zij verbonden aan de Prins/Gaus Academie, waar zijn naast Docent ook schrijver is voor aan aantal modulen. Hiernaast werkt zij samen met Eduvet www.eduvet.nl

Voor Eduvet is zij bezig met een bijscholing voor jonge dierenartsen. Onder de naam ‘Wat komt er nou over de drempel?’ is het doel dierenartsen te scholen in het binnen de praktijk veilig om te gaan met Hoog risicohonden.

Van 2016 tot 2018 heeft zij onderzoek gedaan naar het verantwoord begeleiden van Hoog Risicohonden. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft zijn een landelijke bijscholing voor kynologisch instructeurs genaamd: ‘Zware jongens en Pittige meiden’ ontwikkeld. Vanuit dit project was zij werkzaam binnen een werkgroep, die advies uitbracht aan de staatssecretaris, met betrekking tot bijscholing en beleid omtrent de Hoog Risicohonden.

In 2019 heeft zij, op verzoek van Professor S.G Friedman , een artikel over Hoog Risicohonden gepubliceerd bij de International Association of Aplied Animal Behavior in de Verenigde Staten.

In 2020 is door haar de Kring Erkend Opleiders Kynologie geïnitieerd Hierin zijn alle geaccrediteerd opleidingsinstituten in Nederland vertegenwoordig. Gezamenlijk buigen zij zich tegenwoordig binnen deze kring over verantwoorde begeleiding van dit type honden. .

wenda knuffeltSinds 2020 is zij eigenaar van het Molosser Training Center. Hét kenniscentrum voor Hoog Risicohonden. Naast het geven van kennis,  worden hier, binnen en veilige setting, trainingen gegeven om eigenaren te leren hun honden, op een veilige en verantwoorde manier, door de maatschappij te leiden.  Hier leidt zij ook aankomend instructeurs op om zich te bekwamen in het omgaan met deze honden.

Vanaf 2022 is zij een van de leden van D.I.T.  Dog behavior Interventie Team. Een team dat niet alleen een second opinion wil kunnen geven aan eigenaren met hun hond bij inbeslagname, maar ook een compleet traject waarin zowel hond als baas worden begeleid.  

Sinds 2023 is door haar opgerichte groep Serious Dogs Trainers opgericht. Dit is een samenwerkingsverband met een groep deskundigen, op het gebied van hoog risicohonden, door heel Nederland. Zij hebben allemaal hands-on kennis en ervaring met de sterke rassen. Met elkaar zijn zij in staat de beste begeleiding te bieden aan eigenaren die tegen problemen aan lopen. Deze groep honden vragen expertise die niet iedere trainer zo maar heeft. Door regelmatig overleg met elkaar kunnen zij de jaren aan ervaring binnen deze groep onderling delen. Met elkaar kunnen zij ervoor zorgen dat er in kritieke situaties binnen 24 uur iemand langskomt. www.seriousdogstrainers.nl

Wenda is zelf eigenaar en fokker van de Deense Mastiff en heeft sinds, jaar en dag een enorme affiniteit met de honden van het molossertype. Dit is vele jaren geleden begonnen met een kruising Owcharka. Het was haar al snel opgevallen dat veel eigenaren vinden dat zij niet de begeleiding krijgen die zij nodig hebben. Veel hondenrassen passen niet in de structuur van de werkhondencursus en een veelgehoorde klacht is, dat eigenaren zich onbegrepen voelen. Teksten als: ‘Deze honden kunnen nu eenmaal niet werken’ of ‘deze honden zijn moeilijk te lezen’ en zelfs ’Gaat u met deze hond maar een stukje van de groep afstaan’, worden al snel uitgesproken als de hond tot de ‘moeilijke’ rassen behoort. Zij is lid van een landelijk actieve werkgroep over de HRH honden. Sinds kort heeft zij het Molosser training- en kennis center opgericht. Hier kunnen eigenaren van deze honden terecht met vragen en opvoedingsproblemen. Met haar eigen honden doet zij aan diverse takken van hondensport die, onder de juiste begeleiding, geschikt zijn voor deze honden .