Inloggen

X

Rottweilers

Na bijna twee jaar onderzoek naar de begeleiding van wat men tegenwoordig Hoog risicohonden noemt, heb ik het besluit genomen om een training- en kenniscentrum op te zetten dat zich specifiek op deze groep honden richt. Te veel eigenaren en hun honden krijgen niet de begeleiding die ze willen en/of nodig hebben. Vaak wordt er gedacht dat deze honden in het kleivormpje van de gemiddelde werkhond passen.


Er is een reden waarom men doorgaans bij defensie niet met Afghaanse windhonden werkt. Zo is er ook een reden dat Mechelaars niet als retrievers worden ingezet bij de jacht. Tosa InuZij kunnen het wild echt wel apporteren, maar de kans is groot dat de gaatjes voor de kruiden er bij het terugbrengen al in zitten. Zij zijn niet gefokt op een zachte bek. Zij zijn gefokt op een harde muil. Dit is ontstaan door selectie op eigenschappen die de honden geschikt maakte voor de taken die wij ze hadden toebedacht. Er is duizenden jaren geselecteerd op eigenschappen die Molossers moedig, sterk en zelfstandig hebben gemaakt. Hierbij hoort ook een bovengemiddelde intolerantie ten opzichte van individuen die niet tot hun eigen groep behoren. De felheid en het doorzettingsvermogen van de bull-and terriërs had ook een belangrijke functie bij de taken die zij uitvoerden en vaak nog uitvoeren.

Om dit in goede banen te leiden moet er voor een individuele aanpak worden gekozen. One-size- fits all bestaat niet. De benadering bij deze honden is vaak net even anders. Waar opwinding je probleem is, is rust je oplossing. Hier ontbreekt het bij veel hondenscholen aan mogelijkheden en/of kennis.